Thunderclap nedir ve müzik tanıtımında nasıl kullanılır?

Hazırlayan: Tuğçe Yapıcı

Çoğunlukla markaların, sivil toplum kuruluşlarının vs. tercih ettikleri Thunderclap platformunun müzikal çalışmaların tanıtımında kullanılması sık rastlanan bir durum değil. Geçtiğimiz hafta Glasxs‘in Mavi Toz Ormanda adlı yeni single’ını tanıtmak için bir Thunderclap kampanyası yürütmesinin ardından, nedir ne değildir, çalışmalarını tanıtmak isteyen müzisyenler bu uygulamadan nasıl faydalanabilir gibi konuları araştırdım.

Özellikle bağımsız müzisyenler için tanıtım imkanlarının yetersizliği sıkça şikayet edilen bir mesele olmakla beraber tanıtım konusunda alışıldık yöntemlerin ötesine geçmek için geniş düşünmek gerekiyor. Glasxs de yeni single’ını duyurmak amacıyla müzik tanıtımı için kullanılmayan bir platformdan faydalanma teşebbüsüyle soruna yaratıcı bir çözüm getirmiş. Daha başka imkanlar yaratmak ve aslında göremediğimiz tanıtım fırsatlarından faydalanmak için bu tür örnekleri incelemeye vakit ayırmak gerektiğine inanıyorum. İlle Thunderclap’i kullanmak zorunda değilsiniz ama benzer örnekleri inceledikçe siz de kendinize ummadığınız yeni tanıtım imkanları yaratmanın yollarını bulabilirsiniz.

Thunderclap nedir?

Thunderclap bir crowdcheering / crowdspeaking (kitle duyurması) uygulamasıdır. Başlatacağınız bir kampanya ile belirleyeceğiniz bir gün ve saatte bütün katılımcılarınızın sosyal medya hesaplarından (Facebook/Twitter/Tumblr) aynı mesajı paylaşmasını sağlayabilirsiniz.

Thunderclap çoğunlukla hangi amaçlarla kullanılıyor?

Markaların ürün lansmanları, yazarların kitap tanıtımları, sosyal sorumluluk projeleri, toplumsal farkındalığı arttırmak vs.

Thunderclap’in kitlesel fonlama (crowdfunding) kampanyalarından farkı nedir?

Thunderclap kampanya destekçilerinden maddi destek talep etmiyor. Katılımcılar yalnızca sosyal medyadaki güçlerini kullanarak bir mesajın/haberin yayılmasına destek oluyorlar.

Thunderclap ücretli midir?

Thunderclap’in ücretsiz versiyonunun yanı sıra Lightning ($45), Storm ($100) ve Pro ($500) olmak üzere ücretli versiyonları da mevcut. Sundukları imkanları şuradan inceleyebilirsiniz.

Thunderclap’in olmazsa olmazı nedir?

Kampanya bitimine kadar hedeflediğiniz katılımcı sayısına ulaşamadığınız takdirde mesajınız yayınlanmıyor. Bu nedenle hedefinizi minimum katılımcı sayısı olan 100 kişiyle sınırlamakta fayda var, zaten hedefinizi aşmanız sorun olmuyor.

Thunderclap’te başarının sırları neler?

1- İleteceğiniz mesajda 117 karakter sınırı bulunduğu için kısa, net ve anlaşılır bir ileti hazırlamalısınız.

2- Thunderclap fazla bilinen bir uygulama olmadığı için destek rica ederken Thunderclap‘in ne olduğunu açıklayan bir metinden faydalanmanız çok önemli.

3- Kampanyanızı duyuru yapmak istediğiniz tarihten bir süre önce başlatmanız kampanyaya katılım sağlayabilmeniz açısından önem taşıyor. İşinizi son dakikaya bırakmayın. Thunderclap‘in tavsiye ettiği kampanya süresi 2-3 hafta.

4- İletinizin paylaşılacağı zamanı belirlerken sosyal medyada maksimum kişiye ulaşabileceğiniz saatleri seçmekte fayda var. Bu konuda bir fikriniz yoksa ileti paylaşım vaktini belirlemeden evvel bir bilene danışabilirsiniz.

5- Mesajınızda hashtag kullanmanız iletiyi daha çok yaymanız ve sizin daha sonra sosyal medyadan katılımcıları takip edebilmeniz gibi bakımlardan kolaylık sağlar.

6- Katılımcı desteği sağlayabilmek için tanıdığınız kişilerle teker teker iletişime geçip ricada bulunmak daha iyi sonuç elde etmenizi sağlıyor. Bire bir iletişimin gücünü hafife almayın.

7- Kampanyanın gidişatını sosyal medya hesaplarınızdan sık sık paylaşmayı ihmal etmeyin. (Örneğin “Kampanyamızın bitimine 3 gün kaldı ve hedeflediğimiz destekçi sayısının %75’ine ulaştık!”, “Son 1 gün, 20 destekçiye daha ihtiyacımız var!” gibi…) Böylelikle destekçilerinizi kampanya sürecine dahil etmiş olur ve paylaşımlarınızı sürdürürken yeni destekçiler kazanabilirsiniz.

Thunderclap’in faydaları nelerdir?

İletinizin aynı anda 100’den fazla kişi tarafından paylaşılması sonucunda yaratacağınız Newsfeed/Timeline işgali sayesinde mesajınıza daha kolay dikkat çekebilirsiniz. Thunderclap jargonunda bu durum “online flash mob” olarak tabir ediliyor.

Kampanya süresince katılımcıların paylaşacağı “I just supported x on Thunderclap” iletileri aracılığıyla daha fazla kişinin kampanyanıza katılmasını teşvik edebilirsiniz.

Müzisyenler Thunderclap’i nasıl kullanabilir?

Thunderclap’in püf noktası önceden belirli bir anda gerçekleşecek bir duyuruya, etkinliğe vs. dikkat çekmek olduğu için kampanyanızı düzenlerken göz önünde bulundurmanız gereken temel kriter bu.

Bu nedenle yeni bir single, albüm, video vs.’nin yayınlanmasını duyurmak için kullanılması son derece uygun. Yine de bu işe kalkışmadan önce uğruna kampanya yürüttüğünüz çalışmanın kampanya bitiş tarihine kadar hazır olacağından emin olmak gerekiyor.

Thunderclap‘ten faydalanabileceğiniz başka bir durum da ileti paylaşım anını livestreaming yoluyla yayınlayacağınız bir konserin başlangıcına denk getirip önceden bu konser yayınının duyurusunu yapmak olabilir. Tabii böyle bir duyuru için livestreaming’te teknik bir aksaklık olmayacağına güveniyor olmalısınız, aksi takdirde önceden programlandığı üzere bütün katılımcıların hesaplarından duyuruların paylaşılması hoş olmayacaktır.

Biraz düşündüğünüz takdirde uygulamayı başka amaçlar için kullanmanın yaratıcı yollarını da bulabileceğinize inanıyorum. Üzerine düşünün, deneyin ve deneyimlerinizi paylaşmayı ihmal etmeyin. Deneyimler paylaşıldığı, beraber çözümler üretildiği takdirde müzisyenler için alternatif tanıtım yöntemleri bulmak her zaman mümkün.