Kendrick Lamar – untitled unmastered

Hazırlayan: Mustafa Şardan

Hip-hop aleminin yeni peygamberi, 2010’ların başında patlattığı Good Kid, m.A.A.d City ile dikkatleri üzerine çeken 87’li Lamar, son albümü To Pimp A Butterfly ile müridleri arasına Eminem’den David Bowie’ye birçok ismi katmıştı. Kanımca 2004 tarihli Madvillain’in Madvillainy albümünden bu yana bu kadar güçlü bir hip-hop kaydı gelmemişti.

Enstrümantal altyapıya ve sample’ların kalitesine önem verilip, sözlerde sosyolojik meselelerden bahsedilen  – hip-hop’ın altın çağlarını yaşadığı söylenen – dönemden ilham alan Lamar, bu referans noktasıyla sınırlı kalmayıp, müziğin geldiği noktayı da kullanarak her albüm yaratıcılığının çerçevelerini genişletiyor. Hakkında sadece hip-hop’ın büyük isimleri tarafından değil müzik dünyasının önemli sanatçıları tarafından övgüler dizilen Kendrick Lamar ürettikleriyle muhtemelen şu an zamanımızın en etkili genç müzisyenlerinden.

Aradan 1 yıl geçmesine rağmen hala dinlemekten sıkılmadığımız tüyleri diken diken eden bir buçuk saate yakın ağır top To Pimp A Butterfly’dan sonra bu sefer untitled unmastered. albümüyle çıkageliyor. Bu albüm Lamar’ın 2013-2014 yıllarında kaydettiği ve bir önceki albümünde yer vermediği parçalardan oluşmakta. Ne iyi etmişki o dönemde ürettiği hiçbir işi dinleyicilerden esirgememiş. Daha varsa untitled unmastered. vol 2 tadında bir albüm daha patlatar umarım.

Bu albümün To Pimp A Butterfly’a göre daha avangart bir yapıda olduğu açık. Ayrıca hatrı sayılır bir oranda caz faktörü var. Altyapı olarak cazın kullanıldığı bir hip-hop albümünden ziyade bir tür hip-hop etkilenimli avangart caz/fusion örneği gibi. Bu avangart altyapının üstüne eklenen vokal nakaratları müziği aynı zamanda oldukça kolay dinlenebilir bir hale sokmakta. Böyle bir albümün geniş kitlelere ulaşabiliyor ve bu kitleler tarafından takdir ediliyor olması günümüzdeki kişiliksiz piyasa çöplüğünün içinde müziğin gelecekteki endüstriyel eğilimlerine dair birtakım umut veren ışık hüzmelerini fark etmemizi sağlıyor.

Hip-hop severlere caz dinletecek, caz severlere hip-hop’ı sevdirecek bir iş yapmış Kendrick Lamar. Bunu hep yapıyor ama bu sefer bu resim çok daha net fark edilebiliyor. Enstrümantal çeşitliliğin, avangart atmosferin, güçlü sözlerin ve harika vokal yürüyüşlerinin bir araya geldiği albümde, Lamar sahip olduğu yaratıcılık ve vizyon sayesinde bir kez daha çıtayı yükseltiyor ve bize sadece başarılı bir hip-hop sanatçısı değil, aynı zamanda dahi bir 21. yüzyıl bestecisi ve pop şarkısı yazarı olduğunu kanıtlıyor. Seçtiği müzisyenler, kafasında kurguladığı ve bir araya getirdiği müzikal formlar ve iyi anlamda sakat çalışan beyniyle muhteşem, ileride klasik olarak görülecek çalışmalara imza atıyor. Müzisyenliğinde izlediği yol bana Miles Davis’in 60’ların sonu – 70’lerin başı zamanlarını hatırlatıyor. Günümüzün Miles Davis’i diyerek ne kadar ileri giderim bilemiyorum ama Kendrick Lamar’dan başka gelecekte yapacağı işlere bu kadar sır erdiremediğim ve bu derece meraklandığım başka bir müzisyen yok.

Albüm parçaları resmi olarak isimsizdir fakat merak edenler olursa Kendrick Lamar’ın kendi sayfasında yayınladığı isimler şöyle:
1. king james
2. cornrow kenny
3. what you say?
4. the answer
5. the world, to me
6. let me explain
7. levitate
8. blue faces